Varje år har vi gemensamma arbetsdagar Dessa inträffar oftast sista lördagen i april. Arbetet organiseras inom varje lokalområde som ansvarar för underhåll av gemensamhetsanläggningar samt städning och röjning av respektive områdes skötselområde.
Kallelse till arbetsdagarna kommer på hemsidan, i Facebook-gruppen och på föreningens anslagstavlor. Information om samlingsplats och arbetsuppgifter får du av områdesvärdarna.
Föreningens båtplatser finns vid Stavsjön och Mellösasjön. Avgiften för att ha båtplats är 100 kr per år. För att få en båtplats måste du ställa dig på kö.
Du kan inte överlåta båtplats till någon annan medlem eller till en ny ägare vid försäljning.
Om du önskar hyra båtplats kontakta någon av våra bryggfogdar:
Stavsjön: Ulf Stridh u.stridh@telia.com
Mellösasjön: Tommy Moser
tommy@08vvs.se
Samhällsbyggnadsnämnden i Flens kommun fattade den 21 maj beslutet att eldning av trädgårdsavfall ska tillåtas veckorna 17 och 40.
Kommunens hemsida är inte uppdaterats på att beslutet är fattat. För övrigt gäller de eldningsregler som står där:
Hushållssopor slängs i de gemensamma containrarna vid infarten till området.
I en låda under anslagstavlan hittar du gröna avfallspåsar. Dessa ska användas för matavfall, t.ex. matrester och kaffefilter.
Läs mer om gröna påsen.
För att förhindra dålig lukt är det viktigt att vi håller rent vid containrarna och att luckorna stängs. Observera att sopor utanför containrarna inte tas om hand.
Grovsopor hanterar varje medlem själv.
Frutorps återvinningscentral
Dessutom bidrar hastighetsbegränsningen till minskat slitage på vägarna. Vi slipper också vägdamm, som kan vara mycket besvärande för berörda fastighetsägare.
Informera era gäster om våra hastighetsregler.
Stämman beslutar utifrån ett förslag från styrelsen om medlemsavgiftens storlek samt när den betalning ska ske.
Om medlem inte betalar medlemsavgiften kan styrelsen vända sig direkt till kronofogden för att få beloppet utmätt.
Avgiften ska betalas senast 31 augusti. Vid försening tas en förseningsavgift ut.
Varje tomtägare har ansvar för att området mellan tomten och vägen är välskött året om. Klipp gräs och buskar, ta bort sly.
För att dagvattnet ska kunna rinna undan är det särskilt viktigt är att hålla rent i dikena och rensa rören så att det inte blir översvämning vid snösmältning och regniga dagar.
Fastighetsägaren ombesörjer själv bokning av slam- och latrintömning hos Sörmlands vatten och avlopp via telefon eller webbsida.
Kontrollera att din vattenavstängning och eventuell dränering fungerar.
När du inte är i fastigheten är det viktigt att du stänger av vattnet. Det gäller inte bara inför vintersäsongen utan även när du lämnar fastigheten för en kortare period.
Vattnet ska stängas av både utomhus (se bild) och inomhus.
Det har varit flera incidenter med vattenläckor som kunde ha förhindrats om fastighetsägaren stängt av vattnet.
Läckage som beror på felaktig hantering eller bristande tillsyn debiteras fastighetsägaren.
Observera att skog utanför din tomt tillhör föreningen. Där får nedtagning av träd endast göras i samråd med den skogsansvarige i föreningen.
Om du tar ner träd på den egna tomten är det alltid bra att prata med dina grannar. eftersom trädfällningen till exempel kan påverka insyn och solinsläpp.
Om trädfällningen innebär ett större ingrepp på omgivningen måste du I vissa fall söka marklov. Kolla med Flens kommun om du är osäker.
Vägarna ska hålla en bra grusvägsstandard, dvs. regelbundet hyvlas och saltas sommartid och plogas och sandas vintertid.
Grusvägsstandard kan inte likställas med underhållet av gator i tätbebyggt område eller med hårt trafikerade vägar, vilka alltid åtgärdas i första hand. Vår utförare måste alltid prioritera till exempel väg 55 och Flens gatunät, vilket ofta innebär att det blir en fördröjning innan våra vägar åtgärdas.
Ta därför i beräkningen att områdets vintervägar inte alltid kan erbjuda perfekt framkomlighet.
Vid ägarbyte vill vi att du meddelar föreningen den nye ägarens namn och adress så snart som möjligt. Under det verksamhetsår som ägarbytet skett svarar den nye och den förra ägaren gemensamt för debiterade föreningsavgifter.
Av praktiska skäl debiteras avgifter den ägare som föreningen känner som den som är senast lagfaren.